flash

Followers

Friday, April 16, 2010

Menangani Stress

Stress! Stress! Stress!

Bila stress semua kerja tak boleh buat, semua benda tak jadi. Fikiran jadi celaru, keliru, kacau dan berbagai-bagai lagi benda yang menyempitkan fikiran.

Bila stress macam-macam penyakit akan menimpa. Bukan sakit kecik-kecik macam kena gigit semut api. Sakit semua stok bawa maut punya. Darah tinggi, serangan jantung, migrain. Itu semua penyakit bawa maut punya. Tak percaya? Pergi tanya doktor.

Siapa yang selalu alami stress nii? Sudah semestinya semua orang ada stress. Aku ada stress, korang pun ada stress. Cuma bezanya stress tu teruk atau tidak. Itu aje. Orang yang tak alami stress mungkin orang gila yang korang nampak tepi-tepi jalan tu. Mungkin laaa~

Bagaimana mahu menangani stress ini, ada beberapa cara yang boleh di gunakan ketika menhadapai stress antaranya :

 1. Hidroterapi boleh membantu mengurangkan kadar dengutan jantung yang kadang kala boleh menyebabkan stres. Cuba mandi dengan air sejuk bagi mengimbangi metabolisme. Semasa anda mandi, biarkan aliran air mengalir di sebelah kanan tangan. Kemudian, barulah dibasahkan di bahagian belakang badan. Semasa melakukan ini, pastikan air mengalir di bahu kanan dan barulah di sebelah kiri.
 2. Bersenam 20 minit setiap sesi, sekurang-kurangnya tiga kali seminggu dapat meningkatkan kesihatan fizikal dan emosi.
 3. Ubah suai persekitaran anda untuk menyingkirkan pencetus tekanan. Pilih persekitaran selesa dan bersesuaian diri anda.
 4. Menguap boleh membantu anda relaks dengan meregangkan otot-otot, meningkatkan pengambilan oksigen dan menghilangkan tekanan.
 5. Penggunaan minyak bunga lavender di seluruh badan selepas mandi boleh membantu mengurangkan tekanan. Ini kerana agen aktif minyak lavender akan meresap di dalam kulit dan hidung sekali gus menghilangkan stres.
 6. Kekacang juga adalan sumber vitamin dan mineral yang menyokong sistem kardiovaskular. Memakannya membantu mengurangkan stres dan meningkatkan penumpuan.
 7. Terimalah diri anda seadanya dan cuba menyukai diri sendiri. Realistik terhadap keupayaan anda dan tetapkan matlamat yang boleh dicapai. Cuba lakukan sesuatu yang menimbulkan kepuasan.
 8. Seimbangkan masa kerja dan bermain. Peruntukan masa untuk hobi dan rekreasi.
 9. Rehat dan tenangkan diri anda dengan mandi wap, berurut, meditasi, membayangkan pemandangan yang menenang dan merehatkan serta, menarik nafas panjang akan merehatkan otot-otot.
 10. Amalkan gaya hidup sihat seperti pemakanan sihat dan tidur yang cukup.
 11. Dapatkan sokongan dan bantuan sebelum tenggelam punca. Kongsi masalah dan perasaan dengan seseorang yang boleh dipercayai seperti pasangan hidup, ahli keluarga, rakan-rakan dan pemimpin agama.
 12. Tingkatkan kemahiran anda. Bersedialah untuk membuat sesuatu keputusan dan menangani masalah dengan berkesan. Lengkapkan diri anda bagi menjawat pekerjaan atau kerjaya yang memuaskan.
 13. Luahkan perasaan anda dengan menangis atau ketawa semahunya.
 14. Uruskan masa dengan baik. Senaraikan perkara yang perlu dilakukan mengikut kepentingan.
 15. Elakkan menerima kerja yang terlalu banyak.
 16. Bijaksana dalam membuat keputusan. Pertimbangkan baik buruknya sebelum memutuskan sesuatu.
 17. Belajar menerima kelemahan diri. Jangan gusar mengenai perkara di luar kawalan. Berfikir secara positif dan renungkan kembali pencapaian dan kejayaan dimiliki apabila berasa tertekan.
 18. Bina silaturahim yang baik dengan ahli keluarga dan rakan-rakan. Biarkan diri anda berasa disayangi, dihargai, dihormati dan mempunyai tempat mengadu. Jujur dan bertimbang rasa dalam perhubungan

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sekadar hiburan